Fašisti obilježili Dan antifašističke borbe devastacijom spomenika narodnim heroinama

Sinoć su fašisti odlučili obilježiti mrski im praznik Dan antifašističke borbe i nastaviti niz fašistički uvreda pod spomenik "Trudna memorija" posvećen 91 narodnoj heroini Jugoslavije: Krepaj Tomaševiću, Smrt ljevici, Jebemo vam majku komunističku, 22.6. - pobjeda nad Turcima u Sisk ane veličanj pokolja Hrvata u Brozovici.

Kristina Ikić Baniček: Nema srednjeg puta između antifašizma i fašizma

Donosimo vam cjelokupni govor sisačke gradonačelnice u Brezovici

Donosimo tekst govora gradonačelnice Siska, Kristine Ikić Baniček sa obilježavanja Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kraj Siska. Ovaj put je pravo za govor uspjela izboriti kao izaslanica hrvatskog predsjednika, nakon što su joj prije dvije godine zabranili da govori kao gradonačelnica grada koji je dao prvi partizanski odred. Ove godine se žestoko okomila na Vlast koja se ne zna ni pojaviti na proslavi državnog praznika a istovremeno je sponzorirala najveći fašistički dernek.

Vladimir Nazor: Ova nova Titova Hrvatska nije neka ropska vazalska država, nastala milošću zlonamjerna tuđinca

Govor Vladimira Nazora održan u Zagrebu 16-V-1945

Prenosimo vam tekst govora Vladimira Nazora iz "Hrvatskog tjednika" Matice Hrvatske od 7. svibnja 1971. Govor je to koji je Nazor održao na Jelačić placu 16. svibnja 1945. U izuzetno poetičnom i patriotskom govoru Nazor poziva narod da se okupi na Trgu i da osjetio bilo Hrvatske. Najavljuje novi humaniji društveni poredak i nakon godina širenja fašističke mržnje i terora prema svemu i svakomu koji je bio drugačiji širi ljubav "prema Čovjeku uopće, ma kojeg jezika, vjere, zanimanja i socijalnog sloja, pa čak i ma kakve boje kože on bio". Nazor veliča Titovu Hrvatsku nastalu iz narodno-oslobodilačke borbe i pljuca na onu Pavelićevu kao "robsku vazalnu", nastalu milošću Hitlera i Mussolinija. Sve poziva na teški rad kako bi se obnovila uništena domovina i stvorila nova socijalistička republika za sve.